În ultimii ani am ajuns destul de des la Hunedoara, așa e când avem prieteni în zonă, mai ales că au și copii de o vârstă cu Eric. Astfel că am apucat să vizităm destul de multe locuri în Hunedoara și în apropiere, chiar dacă nu într-o singură vizită. De regulă încercăm să ne lăsăm suficient timp de relaxare și socializare. Am alcătuit așadar o listă cu locurile vizitate de noi în zona Hunedoarei și care se potrivesc foarte bine unei vizite cu copiii. Distanțele între ele nu sunt foarte mari așa că, dacă nu aveți și alte planuri, puteți lejer să organizați mai multe într-un weekend prelungit petrecut la Hunedoara.
Dacă plănuiți o vacanță în Hunedoara, vă recomandăm cazare la Werk Hotel & Spa, cel mai nou și mai modern hotel din zonă, cu priveliște de vis spre castel, spa și servicii extrem de bune.
Castelul Corvinilor
Unul din cele mai bine păstrate monumente din România din perioada evului mediu, Castelul Corvinilor e punctul principal al oricărei vizite în zona Hunedoarei. Bine întreținut, în special la exterior, e un monument impresionant, care domină orașul. Eric a fost de-a dreptul fascinat că vizităm un castel, la fel cum a fost și în cazul excursiei la Bran de acum doi ani.
Noi am urmat traseul recomandat turiștilor pentru a vizita întregul castel. Există panouri informative, dar sunt destul de seci și neatractive. Probabil încă se lucrează la acest aspect, întrucât am văzut și camere goale, lipsite de farmec, dar și coridoare decorate cu imagini foarte bine alese. Majoritatea încăperilor au rol de muzeu, ilustrând diferite aspecte specifice zonei și vremurilor de glorie ale castelului. Mi-ar fi plăcut să fie ceva mai bine pusă la punct partea de informare a turiștilor cu privire la ceea ce vizitează; Castelul Corvinilor un monument de referință în România și nu excelează prin a pune în valoare ceea ce e acolo. Există ce-i drept varianta de tur ghidat, dar știm din experiență că nu e viabil atunci când vizitezi cu copii mici.
Lui Eric i-a plăcut mult vizita la Castelul Corvinilor, probabil de aceea am fost și noi mai încântați decât acum 7-8 ani când am fost ultima dată. Am observat împreună panorama și orașul din toate punctele posibile și a fost uimit văzând armurile și obiectele masive de mobilier. Singura zonă care nu i-a plăcut și a fost puțin temător a fost turnul, cu scările înclinate și puțin cam șubrede. În final, la capătul aventurii pe scările de lemn, am fost cam dezamagiți, negăsind în capatul traseului altceva decât o cămăruță goală.
Prețul unui bilet de acces în Castelul Corvinilor este 31 ron pentru adulți și există numeroase facilități pentru diverse categorii sau pentru grupuri. În acest preț este inclusă și vizita la Casa Breslelor, aflată la mică distanță de castel.
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara
Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu e principala atracție pentru Eric din tot ce am vizitat în zona Hunedoarei. Ne întoarcem aici cu fiecare ocazie, și pe bună dreptate! Personal, nu am mers cu cine știe ce așteptări, dar am ajuns să petrecem aproape o oră înăuntru, fiind fascinați de detaliile dioramei și de modul în care se potrivesc toate acolo. Ne-am simțit și noi ca niște copii și ne-am bucurat de fiecare descoperire, iar pe cei mici abia i-am convins să mai și plecăm.
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara este o inițiativă privată, cele peste 18.000 de piese expuse fiind din colecția de miniaturi a fostului pilot de raliu Valentin Banciu. Nu are rost să vă dau mai multe detalii, nu aș putea surprinde nici măcar o mică parte din ce găsiți acolo. Vă zic doar să nu ratați muzeul trenulețelor când ajungeți în Hunedoara, cu sau fără copii.
Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu Hunedoara se poate vizita de marți până duminică între orele 10-20, iar tariful de acces este de 17 ron pentru adulți și 12 ron pentru copii. Să mai zic și că biletele sunt de păstrat, fiind pe modelul vechilor bilete de tren din carton gros, cu perforații!
Cetatea Devei
Cetatea Devei este un alt loc ce îți vine în minte când pomenești de zona Hunedoarei, mai ales că a fost restaurată relativ recent și a fost instalat un ascensor.
Urcarea cu funicularul a fost momentul mult așteptat de către Eric, fiind pentru prima dată când a mers cu un astfel de mijloc de transport. L-a impresionat și nu a fost deloc speriat de înălțime, ce-i drept nici nu ar fi avut motiv. Iar sus în cetate i-a plăcut să urce scările să vadă ce mai descoperim, dar și să admire panorama prin ochiurile de observare din ziduri. Inițial m-am gândit să facem o plimbare înapoi jos; e un traseu prin pădure care nu pare lung sau dificil. Însă am văzut prea multe indicatoare care avertizau de existența viperelor pentru a mai dori să mă avânt la o plimbare prin natură, mai ales cu un copil energic!
Accesul în Cetatea Deva este gratuit, trebuie achitat doar biletul pentru funicular, care include atât urcarea, cât și coborârea. Tariful e de 20 ron pentru adulți și 10 ron pentru copii; telecabina funcționează zilnic, între orele 9-21.
Arsenal Park
Un parc atipic, aflat destul de aproape de Hunedoara, este Arsenal Park. Acesta este de fapt o fostă unitate militară, cu suprafață de peste 88 ha, transformată în parc cu exponate militare. La acestea se adaugă spații de joacă, tiroliene, trasee de cățărări sau chiar un Aqua Park.
Noi am avut doar câteva ore la dispoziție și doar ne-am plimbat prin parc, iar copiii s-au urcat în absolut toate mașinăriile de acolo. E un loc minunat pentru copii! Te poți și caza în complex, în fostele cazărmi militare transformate în camere confortabile.
I Giardini di Zoe
Foarte aproape de Deva, în Banpantoc, se află Giardini di Zoe, un domeniu de aproape 3 hectare transformat într-o minunată grădină aristocrată ce parcă vine din alte epoci și pe pe alte plaiuri. Cât am fost noi acolo, am văzut o mulțime de îngrijitori care lucrau la plante, irigau sau amenajau noi colțuri ale grădinii, dar într-un mod în care să nu deranjeze vizitatorii. Și cu siguranță e mult mai multă muncă în spate decât putem înțelege noi, necunoscători în acest domeniu.
Recomand cu drag o plimbare prin această grădină multicoloră, atât de bine întreținută. Însă aș zice să ajungeți acolo dimineața mai devreme, preferabil în timpul săptămânii. Noi așa am mers și a fost perfect, dar am văzut poze cu mulțimi de oameni, în weekend sau la ora prânzului. Înauntru există o mică terasă cu sucuri și înghețată, ca să ne bucurăm și mai mult de peisaj. Tariful de acces la I Giardini di Zoe este de 10 ron/persoană, iar în sezonul cald ultima intrare e la ora 19.
Arboretumul din Simeria
Parcul dendrologic din Simeria a fost o mare surpriză pentru noi. Am tot văzut recomandări cu privire la acesta, însă nu mă așteptam la un parc atât de mare. Ne-am plimbat mult pe acolo și am fost impresionați de arborii de mari dimensiuni, sau de specii mai puțin întâlnite prin pădurile noastre. Ne-a amintit oarecum de Parcul Botanic din Quindio, Columbia, pe care însă l-am vizitat împreună cu un ghid ce ne-a povestit multe lucruri interesante despre plantele care cresc acolo.
Ne-ar fi plăcut ceva mai multă organizare și la Arboretumul din Simeria, măcar niște pliante cu informații sau o hartă cu traseul recomandat și puncte cheie de observat acolo. În starea actuală, poți lejer să te pierzi sau să ratezi vreun exemplar emblematic doar pentru că nu știi la ce să te uiți! Ar merita puțină implicare în această direcție, e un parc valoros, vechi de sute de ani și e păcat să nu se valorifice mai bine tot ce e acolo! Arboretumul din Simeria se poate vizita zilnic între orele 8-20, iar tariful de intrare e de doar 4 ron.
Casa Geoparcului Hațeg
Geoparcul Hațeg e declarat monument UNESCO din 2015, și este singura zonă din țară inclusă în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. Sunt multe de văzut în țara Hațegului și chiar nu puteam rata referirile la dinozauri. Eric e de-a dreptul fascinat de dinozauri și a fost încântat să vizităm ceva pe această tema în traseul nostru.
Prima oprire în Hațeg a fost Casa Geoparcului. E o vizită scurtă, de doar 15 minute, timp în care ghidul ne-a explicat sumar despre Balaurul Bondoc, dinozaurul de talie mică a cărui fosile au fost descoperite în această zonă. Am studiat imagini, fosile sau chiar ouă de dinozaur.
Pentru o excursie viitoare, ne inspirăm din articolul scris de Travelista după o expediție prin Țara Hațegului cu copiii.
Dinosaur World Transylvania
Și dacă tot veni vorba de dinozauri, un alt loc pentru copii pasionați e Dinosaur World Transylvania. De această dată nu e vorba de un muzeu educativ, ci de un parc de aventură având această tematică. Aici am găsit tiroliene și trasee prin copaci, o mică fermă de animale, unde se pot face plimbări pe cal sau ponei, locuri de joacă uriașe construite din lemn sau zone de făcut sport. Totul înconjurat de dinozauri uriași pe care copiii se pot cățăra.
Am mai fost la un parc dedicat dinozaurilor, în Râșnov, însă sunt concepte total diferite și merită văzute ambele, mai ales dacă cei mici sunt pasionați de acești giganți preistorici.
Casa Vulcanilor
Cu altă ocazie am ajuns în Hațeg și la Casa Vulcanilor, în Densuș. Dacă aveți timp, recomand să nu o ratați, e minunată vizita pentru copii; doar aveți grijă să îi contactați din timp pentru rezervare.
La Casa Vulcanilor copiii sunt geologi, exploratori sau paleontologi, primesc echipament adecvat și explicații educative perfect adaptate vârstei. Noi am fost cu trei copii de 4-7 ani și a fost extrem de interesant pentru ei. Au putut lua mostre de roci pe care le-au examinat cu lupa, au căutat fosile în nisip, ba chiar au asistat la o mini erupție vulcanică. A fost, cred, atracția favorită a lui Eric din acel weekend!
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Dacă tot am ajuns în Densuș era păcat să nu oprim pentru câteva minute să vedem Biserica Sf. Nicolae, una din cele mai vechi biserici de pe teritoriul României. Clădirea a fost construită din secolele XII-XIII, iar pictura murala din sec. XV, însă construcția inițială pe ruinele căreia a fost ridicată datează din sec. IV.
Rezervația de zimbri de la Silvuț
La întoarcere din Hațeg ne-am oprit și la Rezervația de Zimbri din Pădurea Silvuț. De la intrare ai de făcut doar o plimbare ușoară prin pădure până la zona în care stau zimbri. Ce m-a uimit a fost că această alee prin pădurea-rezervație este parțial asfaltată (iar asfaltul părea recent!). Nu am înțeles scopul, cu atât mai mult cu cât drumul de acces auto de la șosea și până la intrare nu era asfaltat, și nici parcarea, ceea ce mi s-a părut firesc în pădure.
La țarcul zimbrilor am avut norocul să ajungem în jurul orei 17, exact când era acolo îngrijitorul care le punea apă și mâncare. Astfel, am văzut aproape toți zimbrii de foarte aproape, și am și aflat mai multe lucruri despre ei. Copiii au fost fascinați! Am remarcat masculul cel mai mare, foarte impunător, ce cântărește aproape o tonă, o femelă, slabă, destul de bătrână și bolnăvicioasă din ce am înțeles, și doi pui, de 1, respectiv 2 ani, care nu mă așteptam să fie atât de mari. Am apreciat mult grija cu care vorbea domnul respectiv despre animale și ne-a părut rău de nemulțumirea din vocea lui când a venit vorba de implicarea și ajutorul din partea autorităților.
Lacul Cinciș
Aflat la mică distanță de Hunedoara, lacul Cinciș ne-a amintit de lacurile de acumulare din apropierea Clujului. Sunt aici numeroase pensiuni și campinguri, mai mult sau mai puțin amenajate. Unele din ele închiriază și ambarcațiuni de agrement, însă cele cu motoare termice nu sunt permise pe lac. Am închiriat și noi o hidrobicicletă și am petrecut o oră foarte relaxantă, toți trei fiind mari iubitori de activități acvatice. În august apa era destul de caldă pentru bălăceală, mult mai caldă decât Tarnița aș zice.
După plimbarea pe lac, am mers la prânz la Motel Cinciș, care părea cea mai bună opțiune în zonă. Per total a fost o experiență bună; terasa drăguță, deși ar fi prins bine o zonă umbrită, mâncarea destul de bună, dar considerabil mai scumpă decât în locuri comparabile din oraș, iar servirea puțin deficitară, lucru la care din păcate ne așteptam deja într-un loc atât de izolat.
Cascada Clocota
Cascada Clocota se află foarte aproape de Geoagiu-Băi, chiar în drumul nostru dinspre Cluj spre Hunedoara. Cascada are un aspect spectaculos, cu movile acoperite de mușchi și vegetație curgătoare, iar la bază sunt formate bazine și terase calcaroase. Interesant e că șuvoiul de apă se formează din mai multe izvoare termale, Cascada Clocota fiind una din cele doua cascade termale din România. Trebuie să fie foarte spectaculoasă în sezonul rece, deoarece am înțeles că nu îngheață niciodată! Merită să vă opriți să vedeți Cascada Clocota când ajungeți în zonă. Puteți veni lejer și cu copii micuți, durează doar câteva minute plimbarea din parcarea aflată foarte aproape.
Băile romane de la Geoagiu-Băi
Băile romane de la Geoagiu sunt un foarte bun exemplu de potențial turistic lăsat în paragină. Situl vechi de peste 2000 de ani poate fi vizitat oricând și nici nu se percepe taxă de intrare. Terenul e destul de accidentat și nu e deloc amenajat, nici cu căi de acces, nici cu indicatoare care să explice ce e acolo. Se pot observa vechile bazinele și parte din rețeaua de canale, precum și câteva zone închinate zeităților. Merită ajuns, e un loc cum nu prea ai ocazia să vezi în multe părți, deși e mare păcat de starea în care se află.
Mai sunt, bineînțeles, multe alte atracții de vizitat în zona Hunedoarei, trasee montane, peșteri sau ruine de vechi cetăți. Dar cu siguranță mai ajungem pe acolo, așa că așteptăm să ne spuneți ce altceva ne mai recomandați în apropiere.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] pentru copii și unde ne întoarcem mereu cu mare drag. La jumătatea lunii iunie am petrecut câteva zile la Hunedoara, unde am testat noul Werk Hotel & Spa, cu câteva săptămâni înainte de deschiderea […]
[…] și drumeții prin Apuseni. În august, în vacanța lui Eric de la grădiniță, am plecat pentru câteva zile la Hunedoara, unde am descoperit o altă zonă foarte ofertantă pentru o vacanță în […]
Nu stiam de multw obiective. Noi am fost la Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Zoo Hunedoara, Maanstirea Prislop și Sarmisegetuza. Trebuie sa revenim in zona. 🙂
Sarmisegetuza e și pe lista noastră pentru o vizită viitoare!
[…] Ne-a uimit numarul mare de turisti straini vazuti in drumurile noastre pe aici, din Franta, Cehia, Germania etc, care poate au venit si din cauza obiectivelor UNESCO din zona. De altfel, daca ajungi pentru prima data aici nu trebuie sa ratezi Sarmizegetuza Regia (dar si alte cetati dacice din zona), Arboretum-ul de la Simeria, cetate Deva si Cascada Clocota si Termele romane Germisara de la Geoagiu Bai, sa dormi intr-un tanc la Arsenal Park Orastie, si sa te plimbi prin frumosul Castel al Corvinilor din Hunedoara. Citeste si ce a vizitat familia Happy Kid prin zona Hunedoara. […]
[…] Când spui Hunedoara, te gândești automat la Castelul Corvinilor. Adevărul e că orașul în sine nu prea oferă altceva, e destul de mic și mai puțin dezvoltat, poți vizita lejer totul în maxim o zi. Însă ai în împrejurimile Hunedoarei suficiente opțiuni pentru a nu te plictisi un weekend întreg. Avem chiar și o listă cu 10 locuri de vizitat în Hunedoara și împrejurimi. […]
[…] Pentru mai multe idei de petrecut timpul în această zonă, vedeți și articolul nostru cu 10 locuri de vizitat în Hunedoara și împrejurimi. […]